Depopulacja aglomeracji wałbrzyskiej - Długosz, Mateusz (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2017)
Po przemianach ustrojowych Polski w latach 90. XX w., w aglomeracji wałbrzyskiej nastąpił kryzys lokalnej gospodarki, opartej dotąd głównie na górnictwie węgla kamiennego, który przyczynił się do ubytku ludności. Depopulacja ta zapoczątkowana w 1994 r., zachodzi obecnie w głównej mierze wskutek ubytku naturalnego i ujemnego salda migracji. Z analizowanego obszaru wyjeżdżają głównie ludzie młodzi, powodując zwiększenie udziału osób starszych w strukturze populacji i prowadząc do pogłębiania się procesu starzenia się ludności.