Depopulacja zespołów miejskich w sudeckiej części Dolnego Śląska - Szmytkie, Robert (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2016)
Głównym celem opracowania jest analiza zmian ludnościowych, jakie miały miejsce w aglomeracjach jeleniogórskiej i wałbrzyskiej w latach 1995–2014. Sytuację demograficzną Jeleniej Góry i Wałbrzycha pogorszyły niekorzystne zmiany społeczno-gospodarcze i administracyjne w latach 90. XX w. Ubytek liczby ludności w tych miastach nie jest rekompensowany przez procesy suburbanizacji w ich otoczeniu. Dotyczy to w szczególności aglomeracji wałbrzyskiej, gdzie rozwój suburbanizacji utrudnia słabość bazy ekonomicznej tutejszych ośrodków miejskich oraz niekorzystny wizerunek Wałbrzycha i całego regionu wałbrzyskiego. Negatywny wpływ na sytuację demograficzną obu zespołów miejskich ma także oddziaływanie niedalekiego Wrocławia.