Nomadologia Gillesa Deleuze'a - Banasiak, Bogdan (Hybris, 2001)
Tekst ten stanowi nieznacznie poprawioną wersję pracy opublikowanej pierwotnie pt., Ogród koczownika.Deleuze - rizomatyka i nomadologia, "Colloquia Communia" 1988, nr 1-3, s. 253-270.