Warszawskie salony końca XIX wieku we wspomnieniach Cecylii z Zaleskich Walewskiej - Klemba, Urszula (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2019)
Życie towarzyskie odbywające się w salonach literackich od lat jest przedmiotem zainteresowania badaczy. Artykuł ten mieści się w zakresie badań nad tym problemem w Warszawie końca XIX w. Nie tylko koncentruje się na historii kobiet i ich roli w tworzeniu tego zjawiska. Celem artykułu jest przedstawienie na podstawie niepublikowanych wspomnień Cecylii z Zaleskich Walewskiej (1859–1941), salonów warszawskich, które odwiedzała, a tym samym próba uzupełnienia dotychczasowego stanu badań o nich. Znajdziemy tu informacje o salonach: Cecylii Walewskiej, Zofii Mellerowej, Walerii Marrené-Morzkowskiej, Józefy Konstancji Sawickiej, Jadwigi i Aleksandra Krausharów, Karoliny z Wolffów i Franciszka Zielińskiego, Aleksandra i Melanii Rajchmanów.