Wychowanie w koloniach brytyjskich w Ameryce w XVIII w. - Korytkowska-Ogrodowczyk, Karolina (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2011)
Wychowanie w koloniach brytyjskich w wieku XVIII uległo niewielkim zmianom w porównaniu z wcześniejszymi okresami. Zmiany w tym zakresie nie przyniosło uzyskanie niepodległości. Rozważając problem edukacji, można więc potraktować cały wiek XVIII jako jednorodny okres. Warto jednak zaznaczyć, iż znaczne różnice występowały pomiędzy poszczególnymi koloniami. Każda z nich prowadziła odrębną politykę edukacyjną. W żadnej nie występował obowiązek szkolny. Nauka była płatna. Zwolnione z niej mogły być sieroty oraz dzieci z ubogich rodzin. System szkół publicznych rozwijał się szybciej w stanach północnych z uwagi na większe zurbanizowanie, a więc większą gęstość zaludnienia. W stanach południowych nauka częściej odbywała się w domu pod opieką prywatnego preceptora. Nie było ustalonych reguł związanych z kształceniem dziewcząt. Zwykle uczyły się one w domu. Mogły również uczęszczać do szkół dla dziewcząt, tzw. dame school. W XVIII w. rozpowszechniło się też szkolnictwo zawodowe. Pierwszą szkołą wyższą w koloniach brytyjskich w Ameryce był Harvard College. Szkoły wyższe zakładane były przez grupy wyznaniowe w celu kształcenia duchownych. Należy również pamiętać, że szkoły te nie miały statusu uniwersytetu w rozumieniu prawa angielskiego. Największy rozkwit szkolnictwa wyższego nastąpił w drugiej połowie XVIII w., kiedy to każda grupa wyznaniowa mogła poszczycić się posiadaniem własnej szkoły wyższej.