Organizacja samorządu miejskiego w guberni wołyńskiej w pierwszej połowie wieku XIX - Карлина, Оксана (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2011)
W ciągu pierwszej połowy wieku XIX w guberni wołyńskiej powstał swoisty system samorządu miejskiego, uwarunkowany sytuacją polityczną i gospodarczą, jaka zaistniała w regionie po roku 1795. Magistraty jako organy samorządu miejskiego były wybierane tylko w miastach powiatowych zgodnie z ich prawami i przywilejami, otrzymanymi jeszcze od władców polskich; utrzymywały się one z dochodów miejskich. Magistrat składał się z prezydenta i z Rady, liczącej od pięciu do jedenastu radnych, których wybierali mieszczanie co trzy lata. Magistrat miasta powiatowego pełnił funkcję sądu dla tych mieszkańców miasta, którzy należeli do stanu kupieckiego, mieszczańskiego, stanu „grażdan” oraz stanu „ludzi wolnych”, także dla kupców i mieszczan (chrześcijan i Żydów), mieszkających w miasteczkach powiatu. W przypadku uchwał magistratu odwoływano się do Izby Wołyńskiej Sądu Cywilnego. Równocześnie magistrat był odpowiedzialny za gospodarkę miejską oraz za płacenie przez ludność miasta i powiatu podatków na rzecz państwa.