Sprawozdanie ze spotkania autorskiego z Ewą M. Bladowską i promocji książki Łódzka milionerka. Anna z Wernerów Scheiblerowa, Łódź, 11 grudnia 2023 r. - Staniszewska, Aleksandra (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2023)
Anna z Wernerów Scheiblerowa to żona najbogatszego łódzkiego fabrykanta Karola W. Scheiblera. Historyczka Ewa M. Bladowska podjęła próbę napisania jej biografii na tle ówczesnych dziejów wielkiego przemysłowego miasta. Spotkanie autorskie z autorką książki odbyło się 11 grudnia 2023 r. w Sali Konferencyjnej Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi. Powiązane było z promocją książki pt.: Łódzka milionerka. Anna z Wernerów Scheiblerowa. Rozmowę z autorką publikacji przeprowadził Andrzej Machejek, re- daktor naczelny Wydawnictwa Hamal, za pośrednictwem którego opublikowana została historia małżonki łódzkiego „króla bawełny”.