Jerzy Giedroyć i „Bunt Młodych” w życiu społeczno-politycznym Polski międzywojennej - Кравченко, Светлана (Studia z Historii Społeczno-Gospodarczej XIX i XX Wieku, 2012)
Artykuł Jerzy Giedroyc i „Bunt Młodych” w życiu społeczno-politycznym Polski międzywojennej ukazuje nieznane i znane aspekty działalności Jerzego Giedroyca z przełomu lat 20–30-tych XX wieku, jako założyciela i redaktora czasopisma „Bunt Młodych”. Autorka ukazuje powody założenia czasopisma, ideologiczny program i zadania społeczne, które postawili sobie inicjatorzy czasopisma. Ukazane zostały odzwierciedlenia tych celów w publicystyce, jaką rozwijano na łamach „Buntu Młodych”. Analizie poddano również stosunek redakcji do wizji kreowania przyszłej Polski, jej charakteru, ukazano burzliwe dyskusje na ten temat, ukraińską problematykę i rolę Ukraińców w życiu II Rzeczypospolitej. Podkreślano wspólne cele społeczno-politycznej koncepcji czasopisma, jaką lansował Jerzy Giedroyc, odwołując się do tradycji jagiellońskiej i polskiego prometeizmu, jego ocenę stosunków polsko-ukraińskich. Ukazano najbardziej znanych autorów „Buntu Młodych”, a także twórczą rolę czasopisma w okresie międzywojennej Polski.