Między mitem sublimacji a mitem apokalipsy wojennej w badaniu historii wojskowości XVII wieku - Srogosz, Tadeusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2024)
Historia jest nauką idiograficzną, a w związku z tym obserwujemy wielość postaw także wśród siedemnastowiecznych żołnierzy. Rzeczywisty obraz żołnierza lokował się między kształtowanym przez Jana Długosza i innych pisarzy ideałem rycerza a wizją apokalipsy wojennej, aczkolwiek ze wskazaniem na tę drugą możliwość.