Gazeta „Rozwój" (1897—1915). Studium źródłoznawcze - Chańko, Jan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1982)
Rozprawa niniejsza sianowi opracowanie z zakresu prasoznawstwa jako nauki pomocniczej historii nowożytnej i najnowszej, a jej celem jest charakterystyka przydatności źródłowej łódzkiego dziennika "Rozwój". Właśnie zagadnieniu krytyki prasy jako źródła historycznego jest poświęcona, na przykładzie gazety „Rozwój" niniejsza praca. Pismo to było wydawane w Łodzi od grudnia 1897 r. do 7 XII 1914 r„ pod zmienionymi tytułami do końca stycznia 1915 г., a następnie od grudnia 1918 r. do listopada 1931 r. "Rozwój" był najdłużej ukazującym się polskim dziennikiem w Łodzi do wybuchu I wojny światowej. Literatura dotycząca bezpośrednio dziejów tego wydawnictwa składa się zaledwie z jednego artykułu i jednego przyczynku. Podobnie przedstawia się zresztą sprawa z innymi tytułami wydawanymi w tym mieście; jedynym miejscowym pismem posiadającym opracowanie monograficzne, o charakterze jednak bardziej socjologicznym niż historyczno-prasowym, jest "Dziennik Łódzki” (1884—1892).