Włochy na drodze do wojny. Przygotowanie Włoch Mussoliniego do II wojny światowej - Franz, Maciej (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2022)
Faszyzm włoski narodził się formalnie po zakończeniu I wojny światowej. Faktycznie wyrastał z poczucia krzywdy i niesprawiedliwości związanych z podpisaniem pokoju w 1919 r. w Wersalu. Benito Mussolini, wykorzystując już wcześniej ujawniane poglądy filozoficzne, zdołał przejąć przywództwo nad ruchem „czarnych koszul”. Od momentu przejęcia władzy Mussolini, konsekwentnie budował koncepcję Włoch jako mocarstwa kolonialnego, dążącego do hegemonii w basenie Morza Śródziemnego. Przygotowywał państwo i społeczeństwo do nowej wojny, która miała naprawić krzywdę odczuwaną po Wersalu i dać Włochom prawdziwy i sprawiedliwy pokój. Droga Włoch do wojny, rozpoczęła się wraz z końcem poprzedniej i ani na moment państwo to nie zeszło z tej drogi.