„Motorola” i „Giwi” – bohaterowie i święci „ruskiego świata”. Idealizacja i sakralizacja w kontekście ideologii neoimperialnej Aleksandra Dugina - Składanowski, Marcin (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2019)
Rosyjskie działania propagandowe związane z konfliktem w Donbasie zmierzają do przedstawienia tego regionu w warstwie kulturowej, duchowej, aksjologicznej i religijnej jako nieodłącznej części tzw. ruskiego świata (русский мир), rozumianego jako rosyjska wspólnota cywilizacyjna. Ważnym elementem ideologicznej polityki Rosji względem Donbasu jest kształtowanie obrazu „ruskiego bohatera”. Przedstawiany artykuł poświęcony jest heroizacji i sakralizacji dwóch najgłośniejszych postaci związanych z konfliktem w Donbasie – Arsena Pawłowa („Motoroli”) oraz Michaiła Tołstycha („Giwiego”). Interesującym kontekstem ukazującym tło ideologiczne i konsekwencje heroizacji Pawłowa i Tołstycha są nacjonalistyczne poglądy Aleksandra Dugina, jednego z najbardziej znanych ideologów współczesnego rosyjskiego neoimperializmu. W artykule najpierw zarysowane są sylwetki obu postaci. W dalszej kolejności uwagę zwraca się na ideologiczny aspekt konfliktu w Donbasie, w który wpisuje się medialna kreacja Pawłowa i Tołstycha. W tym kontekście omawia się przejawy idealizacji i sakralizacji ich postaci oraz społeczne, polityczne i ideologiczne znaczenia takich działań propagandowych.