Wilhelm Marshal – „najlepszy rycerz jaki kiedykolwiek żył” - Niewiński, Andrzej (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2019)
Artykuł ukazuje idealnego rycerza swoich czasów Wilhelma Marshala (druga połowa XII – początek XIII stulecia), traktującego własne życie jako powołanie i służbę, na pierwszym miejscu stawiającego honor, dzielność i odwagę. Wszystkie czyny rycerza podporządkowane są nadrzędnej zasadzie honorowego postępowania. Największą chwałę przynoszą mu czyny zbrojne, zwycięstwa turniejowe, bohaterstwo na polu walki oraz lojalność. Z biegiem czasu Wilhelm Marshal dał się poznać jako wytrawny dyplomata, administrator, ale również strateg i dowódca.