Armia Królestwa Bosporańskiego w wojnie lat 45–49 - Goronczarowskij, Władimir (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2019)
Opowieść Tacyta o przebiegu wojny bosforskiej w latach 45–49 n.e. to jedyne pisemne świadectwo o dziejach bosporańskiej armii w pierwszych wiekach naszej ery. Sojusz Kotysa i Rzymian z sarmackim plemieniem Aorsów tłumaczy się koniecznością użycia kawalerii, która mogłaby sprostać innym koczownikom pod względem liczebności i jakości broni. Kolumna marszowa armii sprzymierzonej składała się z kolumny piechoty z taborem oraz jazdy, która poruszała się w przedniej i tylnej straży. Ta praktyka wykształciła się wyniku doświadczeń wojskowych zdobytych w bitwach z Sarmatami.