Polak-wojownik. Wzorzec polskiego mężczyzny – mit czy rzeczywistość? - Olejnik, Karol (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2019)
Artykuł dotyczy kwestii o charakterze kulturowym. Jest próbą konfrontacji mitu o szczególnej waleczności Polaków z rzeczywistością historyczną, która od tego stereotypu jest odległa. Ponadto rozważania dotyczą przyczyn ukształtowania się takiego mitu i jego stałej obecności w kulturze narodowej Polaków.