Kobiety w izraelskiej armii – trudy codzienności - Pogońska-Pol, Magdalena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2018)
W okresie poprzedzającym powstanie Izraela, a także w czasie Wojny o Niepodległość (pierwszej wojny arabsko-izraelskiej z 1948 r.), kobiety walczyły razem z mężczyznami w jednostkach o charakterze paramilitarnym. Kneset w 1949 r. uchwalił Ustawę o służbie obronnej. W tym dokumencie służba kobiet została ograniczona do służby nieliniowej. W artykule przedstawiono miejsce kobiet w izraelskiej armii, zasady poboru, zmiany związane ze sprawą Alice Miller (1995) i nowe wyzwania wynikające z obecności kobiet w jednostkach bojowych.