Służba i życie codzienne personelu Flotylli Rzecznej Marynarki Wojennej na Polesiu w latach 1919–1939 - Bieniecki, Ireneusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2018)
W artykule zaprezentowano organizację służby i życia codziennego marynarzy, podoficerów i oficerów Flotylli Rzecznej Marynarki Wojennej funkcjonującej na Polesiu w latach 1919–1939. Omówiono m.in. takie zagadnienia jak: przebieg służby na jednostkach pływających i w pododdziałach, warunki życia i służby, organizację i przebieg szkolenia, działalność kulturalno-oświatową i sportową oraz działalność społeczną personelu.