Miasto Lyon a sobór 1274 r. - Fédou, René (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 1983)
W swoim artykule autor rozpatruje dwa zagadnienia: 1) dlaczego właśnie Lyon został wyznaczony przez papieża Grzegorza X jako miejsce mającego się odbyć soboru oraz 2) jakie były warunki przyjęcia przez miasto przybyłych tutaj uczestników soboru. Za wyborem Lyonu przemawiały, zdaniem autora, następujące okoliczności: 1) prawie centralne usytuowanie geograficzne; 2) łatwość dojazdu; 3) tradycje gromadzenia się tu krzyżowców, 4) faktyczna niezależność od Cesarstwa; 5)usytuowanie na szlakach ku królestwu Kapetyngów, dla którego Lyon stawał się coraz bardziej atrakcyjny; 6) precedens z roku 1245; 7) fakt, że papież był kanonikiem tutejszej katedry; 8) rozwój ekonomiczny Lyonu w XIII w. Co do drugiej kwestii autor konstatuje: Lyon musiał przyjąć co najmniej 7000-8000 ludzi (500 biskupów, 60 opatów, ponad 100 prałatów i prokurorów + ich świty, liczni książęta świeccy ze swoimi eskortami). Miasto miało podówczas 10 000-12 ООО mieszkańców. Sytuacja zatem była ciężka. Autor wskazuje jednakże, że w mieście były liczne klasztory i konwenty, 8 lub 9 szpitali, mnóstwo oberży, których sporo przybyło w czasie soboru. Do tego należy dodać zakwaterowanie w domach mieszczan. Należy poza tym uwzględnić fakt, że nie wszyscy uczestnicy przybyli w tym samym czasie, następowała wymiana uczestników w czasie trzech kolejnych sesji, wreszcie niektórzy uczestnicy, zwłaszcza świty i eskorty, przebywali poza miastem. Dużym utrudnieniem była okoliczność, że istniały tylko dwa mosty: bardzo dobry na Saonie, drewniany natomiast na Rodanie, między nimi droga kołowa dość szeroka. Warunki bezpieczeństwa gwarantowała gwardia wzmocniona przez oddziały przysłane przez Filipa III. Na ogół sobór wzmógł autorytet władz kościelnych, przysłużył się też mieszkańcom Lyonu, z których wielu niewątpliwie mogło się w tym czasie wzbogacić. Uspokoiło to niedawne nastroje, jakie tu panowały po rewolcie roku 1269.