Egipskie przygotowania do forsowania Kanału Sueskiego podczas wojny Jom Kippur - Przybyło, Łukasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica, 2022)
W artykule omówiono egipskie przygotowania do wojny z Izraelem w 1973 r. obejmujące planowanie wojenne, zmianę doktryny, osłonę kontrwywiadowczą oraz ćwiczenia niezbędne do forsowania Kanału Sueskiego. Egipski plan sprawdził się w początkowej fazie działań militarnych całkowicie, to jeden z rzadkich przykładów wyjątkowo udanego procesu przygotowań wojennych.