Zrównoważone gospodarowanie usługami środowiska - Michałowski, Artur (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2018)
Celem opracowania jest przedstawienie ogólnych założeń gospodarowania usługami środowiska w świetle tworzącej się ekonomii zrównoważonego rozwoju. Zaprezentowano w związku z tym ekonomiczno-ekologiczne aspekty zagrożeń usług środowiska i podstawy ich integracji w ekonomii zrównoważonego rozwoju. Autor oparł się na teoretycznych metodach rozumowania naukowego (dedukcyjnych i redukcyjnych), ogólnej teorii systemów, cybernetyki, analiz i porównań.