Modele organizacji trzeciego sektora - Janiszewski, Łukasz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2018)
Organizacje pozarządowe odgrywają podobną rolę w całej Europie. Mają one sprawić, że ludziom będzie się żyło lepiej. Warunki prawne ich funkcjonowania w poszczególnych krajach, ze względu na rozwój historyczny i sytuację społeczno-gospodarczą, są jednak zupełnie inne. W niniejszym artykule autor prezentuje formy działalności organizacji pozarządowych w krajach europejskich oraz procesy, dzięki którym ewoluowały europejskie modele organizacyjne.