Budowanie optymalnej struktury kapitału w firmach typu start‑up - Burżacka, Monika (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2018)
Skuteczne zarządzanie finansami i optymalna struktura kapitału są ważne dla firm – pozwalają bowiem uzyskiwać lepsze wyniki operacyjne. Celem artykułu jest zbadanie najważniejszych czynników warunkujących wybór struktury kapitałowej firmy. Błędna decyzja o doborze struktury kapitału może prowadzić do finansowej utraty równowagi, a w konsekwencji nawet do bankructwa. Istnieje wiele teorii wskazujących na metody budowy optymalnych struktur kapitałowych, które mogą jednak okazać się niewystarczające. Nie są dostępne badania jednoznacznie wskazujące kanon uwarunkowań determinujących wybór konkretnego rozwiązania w zakresie struktury finansowej firm, zwłaszcza tych określanych mianem firm start‑upowych (startowych). Wynika to bezpośrednio z ich specyfiki i często z konieczności stosowania niestandardowych i niekonwencjonalnych metod zarządzania. Niemniej jednak, jak wskazują Abdulsaleh i Worthington, menedżerowie często decydują się na zastosowanie struktury kapitałowej już sprawdzonej przez innych uczestników danego rynku.