Korzyści i koszty z przyjęcia Euro na Słowacji - Drachal, Krzysztof (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2012)
W niniejszym opracowaniu przedstawiono historię wejścia Słowacji do strefy Euro. Przeanalizowano pierwsze efekty z przyjęcia nowej waluty na podstawie najnowszych danych z gospodarki. Celem badania było przedsyskutowanie spodziewanych korzyści, jak np. elimiacja ryzyka kursowego, spadek kosztów transakcyjnych, stabilność cen, wzrost wymiany handlowej i poprawa wiarygodności kredytowej. Te efekty oczekiwane dzięki przyjęciu euro zostały skonforntowane z bieżacymi danymi z rynku. Ostatecznie postawiona została hipoteza, mówiąca, że pozytywne efekty z przyjęcia nowej waluty są głównie skutkiem tego, że Słowacja jest małym krajem. Metodologia użyta w niniejszym opracowaniu oparta jest przede wszystkim na krytycznym przeglądzie literaturowym najnowszych publikacji.