Analiza czynników zewnętrznych wpływających na gospodarkę regionu przygranicznego Ukrainy w kontekście współpracy z Unią Europejską - Sosnowska, Aleksandra (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2013)
Nie jest tajemnicą, że po 22 latach niepodległości Ukrainy wciąż istnieje wiele scentralizowanych dysproporcji regionalnych. Obecnie powstały różne inicjatywy europejskie, które współpracują z regionami, zwłaszcza przygranicznymi pomagającym im w rozwoju. Wartykule analizujemy działania projektów i instrumentów Unii Europejskiej, które wpływają bezpośrednio na gospodarkę regionu przygranicznego Ukrainy. Analiza obejmuje w szczególności elementy polityki sąsiedztwa, działalność euroregionów.