Im wcześniej tym lepiej. O precyzji odpowiedzi na pytania ilościowe w badaniach ankietowych - Hardy, Wojciech (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Cechy ankiety, takie jak jej długość, trudność, czy jej subiektywnie postrzegana ciekawość mają bezpośrednie przełożenie na jakość otrzymywanych danych. Praca analizuje związek pomiędzy długością kwestionariusza, a precyzją pozyskanych z jego pomocą danych, wykorzystując dane BAEL na temat rozkładu wynagrodzeń w społeczeństwie polskim. Badanie opiera się na naturalnym quasi-eksperymencie, jakim było zwiększenie liczby pytań w kwestionariuszu BAEL między rokiem 2005, a 2006. Analizie poddano wpływ tej zmiany na rozrzut deklarowanych przez respondentów dochodów. Wyniki wskazują na istotny, negatywny związek pomiędzy długością ankiety i precyzją udzielanych odpowiedzi. Uzyskane wyniki są względnie odporne.