Sektor przedsiębiorstw w Mongolii - Erdenekhuu, Khaliunaa (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
W Mongolii prywatne przedsiębiorstwa powstawały poprzez prywatyzację w czasie transformacjiod gospodarki centralnie planowanej do rynkowej. Głównym celem artykułu jest analiza uwarunkowańrozwoju sektora przedsiębiorstw prywatnych w Mongolii. Rola sektora prywatnego w gospodarcewciąż wzrasta, jednakże napotyka on liczne przeszkody, takie jak brak stabilizacji gospodarki,niedorozwój infrastruktury, słabe instytucje państwowe, korupcja itp. Ocena wpływu tych czynnikówna rozwój sektora przedsiębiorstw została szczegółowo opisana w artykule.