Zarządzanie środowiskowe według normy ISO 14001 w przedsiębiorstwach górnictwa węgla kamiennego – wybrane aspekty - Seroka-Stolka, Oksana; Gajda, Joanna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
W artykule scharakteryzowano specyfikę funkcjonowania przedsiębiorstw górnictwa węgla kamiennegoi rolę ochrony środowiska w ich funkcjonowaniu. W dalszej części przedstawiono najważniejszeformy oddziaływania przedsiębiorstw górnictwa węgla kamiennego na środowiskoprzyrodnicze. Implementacja systemu zarządzania środowiskowego według normy ISO 14001w przedsiębiorstwach górniczych opiera się w pierwszej fazie na planowaniu, którego istotnym elementemjest ocena aspektów środowiskowych. Zaproponowano procedurę postępowania w etapieidentyfikacji aspektów środowiskowych zgodnie normą ISO 14001 w przedsiębiorstwie górnictwawęgla kamiennego.