Pojęcie, tworzenie i pomiar zielonej gospodarki - Szyja, Paulina (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Artykuł przybliża zagadnienie zielonej gospodarki z uwzględnieniem rozważań pojęciowych i powiązańz koncepcją zrównoważonego i trwałego rozwoju.Ponadto wskazuje na etapy wdrażania green economy z uwzględnieniem działań realizowanychprzez państwa, przedsiębiorstwa i społeczeństwa.Opracowanie przybliża także kwestie problematyczne w zakresie pomiaru zielonej gospodarki.