Podnoszenie rentowności w gospodarstwie pasiecznym - Karliński, Sebastian (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Artykuł poświęcony został podnoszeniu rentowności pasiek stacjonarnych w Polsce. Podstawą badawczą jest tu charakterystyka branży oparta o coroczne raporty Instytutu Kwiaciarstwa i Sadownictwa w Puławach oraz kalkulacja przychodów i kosztów oraz składników majątku. Właściwy pomiarzyskowności sprowadza się do wyznaczenia progów rentowności i ustalenia wartości wskaźników ROA i ROS w zależności od rozmiaru gospodarstw i kanału dystrybucji. W dalszej części rozpatrywane są różne metody prowadzące do poprawy otrzymanych wyników zamknięte w trzech obszarach: redukcji kosztów, mechanizacji i wykorzystania efektów skali produkcji, oraz poszerzenia oferty o nowe produkty (pyłek pszczeli, odkłady). Celem badań jest udowodnienie zasadności zakładania i rozwijania pasiek z uwagi na korzyści materialne a także wykazanie, że istnieje znacząca przestrzeń pozwalająca na poprawę wyników finansowych.