Specyfika pracy w sektorze publicznym na przykładzie wybranych jednostek administracji samorządowej powiatu brzezińskiego - Borowski, Kamil (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie praktycznych aspektów zarządzania zasobami ludzkimi w samorządzie terytorialnym. Przedmiotem badań są zjawiska, czynności i procesy zachodzące w sektorze publicznym. W badaniach własnych zastosowano metody pozwalające zdiagnozować istotę rozpatrywanego zagadnienia: obserwację, analizę dokumentów i ankietę.W badaniu ankietowym wzięli udział pracownicy czterech urzędów z powiatu brzezińskiego: Urzędu Gminy Jeżów, Urzędu Gminy Brzeziny, Urzędu Miasta Brzeziny oraz Starostwie Powiatowym w Brzezinach. Wybór tych miejsc nie był przypadkowy. Postanowiono przeanalizować, jak funkcjonują samorządy na szczeblu gminy, miasta i powiatu. Pytania zawarte w ankiecie dotyczyły zarówno atmosfery pracy, zadań, obowiązków oraz obserwowanych praktyk funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego. Spostrzeżenia i uwagi pracowników różnych szczebli posłużyły do dalszej analizy i badań nad problematyką organizacji i funkcjonowania wybranych aspektów zarządzania zasobami ludzkimi w sferze publicznej.