Ochrona środowiska w gminach o szczególnych walorach przyrodniczych. Przykład gmin powiatu wieluńskiego posiadających park krajobrazowy - Rzeńca, Agnieszka (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
W warunkach dynamicznych procesów społeczno-gospodarczych wyzwaniem dla jednostek terytorialnych (gmin) jest ochrona przestrzeni cennej przyrodniczo. Bogactwo i różnorodność środowiska przyrodniczego oraz kulturowego terytorium stanowi specyficzny zasób endogeniczny, który jest wartością, ale wymaga intensyfikacji działań na rzecz ich ochrony.Przedmiotem artykułu jest problematyka ochrony środowiska, podmiotem badań – gminy powiatu wieluńskiego o wybitnych walorach przyrodniczych będące atrakcją turystyczną dla mieszkańców województwa łódzkiego, śląskiego i opolskiego. W artykule przedstawiono główne obszary aktywności władz lokalnych w zakresie ochrony środowiska oraz dokonano identyfikacji głównych problemów. Szczególną uwagę zwrócono na gminy, na których terenie znajduje się park krajobrazowy.