Dane przestrzenne dotyczące zieleni w śródmieściu Łodzi jako element wsparcia procesów rewitalizacji - Feltynowski, Marcin (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Celem artykułu było wskazanie problemów związanych z terenami zieleni Śródmieścia Łodzi zidentyfikowanymi na podstawie danych przestrzennych, które wskazano z wykorzystaniem mapy skupień w oprogramowaniu QGIS. Artykuł odnosi się do badań prowadzonych z wykorzystaniem metody softGIS stosowanej w planowaniu przestrzennym. Na kanwie tej problematyki analizie poddano dane pochodzące z badania „Licz na zieleń”. Materiałem stanowiącym wsparcie w prowadzonych analizach były dane przestrzenne pochodzące z Łódzkiego Ośrodka Geodezji, zgodne z klasyfikacją terenów zieleni Głównego Urzędu Statystycznego oraz dane dotyczące jednostek ewidencyjnych Centralnego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Uzyskane rezultaty pozwoliły na wskazanie obszarów Śródmieścia Łodzi, które w oczach respondentów są terenami o zieleni zaniedbanej, źle urządzonej oraz charakteryzujących się jej brakiem. Pozwoliło to na powiązanie badań prowadzonych przy użyciu metody softGIS z elementem partycypacji społecznej w planowaniu przestrzennym, które łączy się z procesami rewitalizacji. Badanie pozwoliło również wykazać użyteczność danych przestrzennych w procesie podejmowania decyzji, uwiarygodniających podejmowane rozstrzygnięcia.