Demokracja energetyczna - społeczeństwo jako prosument energii elektrycznej - Okraszewska, Ewelina (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Celem artykułu jest przybliżenie nowego pojęcia demokracji energetycznej oraz ukazanie znaczenia społeczeństwa w rozwoju nowego systemu zielonej gospodarki, identyfikacja barier i korzyści rozwoju demokracji energetycznej, a także przedstawienie najbardziej perspektywicznych źródeł energii odnawialnej. Demokracja energetyczna to system, który pozwala na aktywne uczestnictwo obywateli danego kraju zarówno na etapie podejmowania decyzji dotyczących tworzenia modelu energetycznego gospodarki, jak i angażowania się w jego budowę, przy jednoczesnym sprawowaniu nad nim kontroli. Taka energetyka prosumencka przynosi korzyści społeczno-gospodarcze, pobudza rozwój lokalny, innowacje społeczne, a także współpracę. Zdecentralizowane systemy niosą ze sobą możliwość podziału nie tylko kosztów, ale także korzyści z OZE. Jednakże do głównych przeszkód w zakresie demokracji energetycznej należy brak odpowiednich regulacji prawnych umożliwiających jej swobodny rozwój. Ponadto, jak wynika z niniejszego artykułu, bariery stanowią również: niska świadomość społeczeństwa o korzyściach płynących z zielonych odnawialnych źródeł energii, brak wsparcia finansowego ze strony rządu, a także trudności w zmianach współczesnego systemu energetycznego opartego na źródłach konwencjonalnych. Jednakże bazowanie na doświadczeniach innych państw, np. Niemiec, które posiadają dobrze rozwinięty sektor energetyki obywatelskiej, może przynieść wiele pomocnych rozwiązań w tym obszarze. Także konsekwentnie realizowana koncepcja wsparcia dla inwestycji w odnawialne źródła energii i aktywnego udziału społeczeństwa w tym procesie może przyczynić się do odniesienia sukcesu w tej dziedzinie. Mimo iż Polska obecnie nie znajduje się wśród krajów, które są liderami w dziedzinie OZE, to wchodzi ona na dobrą drogę w stronę wzrostu udziału odnawialnych źródeł energii w całkowitej jej produkcji, jak i ograniczenia zużycia konwencjonalnych źródeł energii.