Nowoczesne usługi logistyczne jako wyzwanie logistyki społecznej - Dąbrowski, Tomasz (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Obszar logistyki społecznej jest obecnie swoistym wyzwaniem dla nauki, a zwłaszcza naukowców, którzy podejmują pracę, aby zbadać i poradzić sobie z realiami i wyzwaniami globalnych metropolii lub aglomeracji złożonej z kilku lub nawet kilkunastu miast regionu. Jakie są nowoczesne usługi logistyczne i jak je rozpoznać? Dlaczego musimy traktować je jako wyzwania społeczne związane z logistyką? Między innymi takie kwestie zostały poruszone w niniejszym artykule. Podjęto próbę identyfikacji, klasyfikowania lub nawet grupowania nowoczesnych usług logistycznych wchodzących w zakres logistyki społecznej. Są szczegółowo opisane w przykładach nowoczesnych usług logistycznych, które w istotny sposób wpływają na rozwój i poprawę jakości miast, i są oparte na rozwiązaniach środowiskowych sprzyjających poprawie sytuacji społecznej.