Potencjał energetyczny biomasy rolnej w województwie łódzkim - Szubska-Włodarczyk, Natalia (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Artykuł przedstawia model zagospodarowania nieużytków rolnych pod odpowiednio dobrane rośliny energetyczne. Głównym celem pracy jest szacunek potencjału energetycznego niezagospodarowanych gruntów rolnych dla województwa łódzkiego oraz określenie ceny minimalnej 1 GJ energii pochodzącej z wybranych roślin energetycznych. Do kalkulacji ceny minimalnej wykorzystano metodę NPV, natomiast do budowy modelu zastosowano studia literaturowe. Postawiono następującą hipotezę badawczą: województwo łódzkie posiada zarówno potencjał teoretyczny, jak i ekonomiczny produkcji biomasy rolnej na nieużytkach rolnych na przykładzie wybranych roślin energetycznych. Hipoteza została zweryfikowana pozytywnie. Z przeprowadzonych badań wynika, że uprawiając wierzbę energetyczną, uzyskuje się najniższą cenę wytworzenia 1 MWh energii.