Zarządzanie logistyką miejską na rzecz niepełnosprawnych na przykładzie Częstochowy - Kabus, Judyta; Nowakowska-Grunt, Joanna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2019)
Dostosowanie miasta do potrzeb osób niepełnosprawnych jest wyzwaniem obecnych czasów. Miasta, chcąc sprostać wymaganiom tej grupy mieszkańców, tworzą lokalne programy rozwoju uwzględniające ich potrzeby. Częstochowa w latach 2014–2020 działania te realizuje w ramach Programu Działań na Rzecz Osób Niepełnosprawnych „CZĘSTOCHOWA NIEPEŁNOSPRAWNYM”. Program ten skierowany jest do niepełnosprawnych oraz ich rodzin. Jest on ważny społecznie również ze względu na rosnącą liczbę seniorów. Celem niniejszego opracowania jest prezentacja polityki socjalnej miasta Częstochowa względem osób z niepełnosprawnością. Autorki dokonały analizy strategii logistyki miejskiej wobec potrzeb niepełnosprawnych mieszkańców. Praca ma charakter przeglądowy. Wykorzystana w niej została literatura z zakresu organizacji i zarządzania oraz dane statystyczno-administracyjne dla miasta Częstochowa.