W kierunku studentyfikacji? Zakwaterowanie studenckie w polskich miastach akademickich - Zasina, Jakub (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2018)
Zakwaterowanie studenckie zyskało w ostatnich latach szczególną uwagę badaczy. Doświadczenia brytyjskie wskazują, że rynki zakwaterowania prywatnego adresowanego do studentów zaczęły dynamicznie rozwijać się w tamtejszych miastach akademickich wskutek umasowienia szkolnictwa wyższego. Celem artykułu jest omówienie tych doświadczeń w kontekście polskim. Przedstawiono w nim zmianę populacji studentów w 18 dużych ośrodkach akademickich kraju oraz ich liczby i odsetka korzystającego z zakwaterowania oferowanego przez uczelnie. Wskazano, że między rokiem 2004 i 2014 populacja studentów uległa zwiększeniu w 10 spośród analizowanych ośrodków, a liczba i odsetek studentów zakwaterowanych w uczelnianych akademikach zmalały w 17 ośrodkach. W omawianej dekadzie polskie miasta akademickie mogły zatem doświadczyć wzrostu liczby studentów poszukujących zakwaterowania na rynku prywatnym.