Proces wrogiego przejęcia w Polsce na przykładzie firmy rodzinnej W. Kruk oraz obrona przed wrogim przejęciem - Domanowska, Justyna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Niniejszy artykuł dotyczy problematyki wrogich przejęć w Polsce oraz metod przeciwdziałania im. Przedstawiono w nim najważniejsze definicje i cechy firmy rodzinnej, jaką była firma W. Kruk. Szczególną uwagę zwrócono na jej historię firmy analizę samego procesu wrogiego przejęcia. Celem artykułu jest identyfikacja problemu, jakim jest wrogie przejęcie, oraz wskazanie skutecznych metod przeciwdziałania takim zjawiskom.