Wpływ globalnego kryzysu finansowego na dynamikę gospodarki indyjskiej - Zaremba, Michał (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2013)
Globalny kryzys finansowy wpłynął na całą gospodarkę światową, zmieniając rolę i postrzeganie systemu finansowego. Chociaż kryzys rozpoczął i rozwinął w wysoko rozwiniętych krajach, przede wszystkim w USA i krajach strefy euro, również wpłynął na kraje rozwijające się. Indyjska gospodarka, jako wysoce zintegrowana i zespolona z gospodarką światową, doświadczyła skutków kryzysu. Praca ma na celu analizę wpływu światowego kryzysu na gospodarkę indyjską, zwłaszcza z punktu widzenia dynamiki gospodarczej.