Struktura techniczna przedsiębiorstw i jej wpływ na aktywność innowacyjną – przypadek Pomorza Zachodniego - Szopik-Depczyńska, Katarzyna; Gorączkowska, Jadwiga (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2013)
Artykuł prezentuje wyniki badań prowadzonych w latach 2009-11 w województwie zachodniopomorskim na grupie 729 przedsiębiorstw przemysłowych. Głównym celem badań było określenie wpływu reprezentowanego poziomu techniki na aktywność innowacyjną. Hipotezą badawczą jest twierdzenie, że skłonność przedsiębiorstw do wdrażania innowacyjnych rozwiązań rośnie wprost proporcjonalnie do stopnia zaawansowania techniki wytwarzania, którą wykorzystują badane podmioty. Hipoteza została zweryfikowana pozytywnie, głównie w odniesieniu do atrybutów innowacyjności takich jak: ponoszenie nakładów na B+R, inwestycje w nowe budynki i grunty oraz współpraca o charakterze innowacyjnym z jednostkami PAN.