Determinanty synchronizacji cykli koniunkturalnych w krajach Unii Europejskiej w latach 1990–2007 - Beck, Krzysztof (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest wykorzystanie metody pozornie niezależnych regresji (seemingly unrelated regressions) do zbadania determinant synchronizacji cykli koniunkturalnych w krajach Unii Europejskiej. Zastosowanie podejścia systemowego wykazało, że klasyczne determinanty synchronizacji cykli koniunkturalnych, tzn. natężenie handlu, podobieństwo struktur gospodarczych, kompatybilność polityki fiskalnej oraz monetarnej istotnie i pozytywnie wpływają na synchronizację cykli koniunkturalnych. Dodatkowo ujawnił się też wpływ konwergencji na synchronizacje cykli koniunkturalnych, wskazujący na poprawność hipotezy Imbsa i Wacziarga. Wraz z postępującą konwergencją struktury gospodarek najpierw się do siebie upodabniają, a po przekroczeniu pewnej granicy PKB per capita gospodarki zaczynają się specjalizować. W takiej sytuacji postępująca konwergencja za pośrednictwem specjalizacji będzie przekładać się na postępujący spadek synchronizacji cykli koniunkturalnych. Dodatkowo podobieństwa strukturalne przekładają się bardziej na symetryczny rozkład szoków pochodzących spoza Unii Europejskiej – podobieństwa strukturalne uniezależniają gospodarki Unii od wahań światowych.