Sektor przedsiębiorstw w Mongolii - Erdenekhuu, Khaliunaa (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2014)
W Mongolii prywatne przedsiębiorstwa powstawały poprzez prywatyzację w czasie transformacji od gospodarki centralnie planowanej do rynkowej. Głównym celem artykułu jest analiza uwarunkowań rozwoju sektora przedsiębiorstw prywatnych w Mongolii. Rola sektora prywatnego w gospodarce wciąż wzrasta, jednakże napotyka on liczne przeszkody, takie jak brak stabilizacji gospodarki, niedorozwój infrastruktury, słabe instytucje państwowe, korupcja itp. Ocena wpływu tych czynników na rozwój sektora przedsiębiorstw została szczegółowo opisana w artykule.