Planowanie inwestycji infrastrukturalnych w kontekście kształtowania zrównoważonego rozwoju - Kozłowski, Waldemar Ryszard (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Rozwój infrastruktury stanowi niezbędny element rozwoju gospodarczego i społecznego kraju, regionu czy gminy. Istotnym wyzwaniem dla samorządów lokalnych jest obecnie planowanie inwestycji infrastrukturalnych przez pryzmat trzech wymiarów tj. gospodarczego, społecznego oraz środowiskowego. Tematem artykułu jest opracowanie modelu planowania inwestycji infrastrukturalnych w oparciu o wskaźniki zrównoważonego rozwoju. Celem takiego podejścia jest pomiar trzech ważnych wymiarów (gospodarka, społeczeństwo, środowisko), związanych z planowaną inwestycją.