Sytuacja gospodarcza Polski a rozwój małych i średnich przedsiębiorstw - Misztal, Anna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2015)
Artykuł ma na celu ukazanie wpływu sytuacji społeczno-gospodarczej w Polsce na rozwój małych i średnich przedsiębiorstw. Rozwój MŚP jest uwarunkowany czynnikami zewnętrznymi, jak i uwarunkowaniami wewnętrznymi przedsiębiorstwa. Punktem wyjścia dla rozważań jest omówienie zagadnień teoretycznych związanych z wpływem otoczenia na funkcjonowanie MŚP. Dalsza część artykułu poświęcona została ocenie sytuacji społeczno-gospodarczej Polski oraz poziomu rozwoju sektora MŚP. Końcowe rozważania dotyczą statystycznej oceny wpływu sytuacji społeczno-gospodarczej Polski na wyniki finansowe MŚP.