Od crowdsourcing do citizensourcing - Buczek, Joanna (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Dynamiczny rozwój sektora outsourcingowego doprowadził do zdefiniowania i ewolucji dotychczas nietypowych lub niszowych obszarów działalności. W związku z tym firmy poszukują strategii i rozwiązań umożliwiających uzyskiwanie konkretnych wyników. Przykładem strategii opartej na narzędziach internetowych i zewnętrznych źródłach wiedzy są crowdsourcing i citizensourcing, które umożliwiają zaangażowanie szerokiej gamy interesariuszy oraz tworzenie i osiąganie nowego zakresu działalności.