Rewitalizacja miast z perspektywy ekonomicznej. Refleksje teoretyczne i ich konsekwencje dla praktyki planowania przedsięwzięć rewitalizacyjnych - Sokołowicz, Mariusz E. (Gospodarka w Praktyce i Teorii, 2017)
Perspektywa ekonomiczna w problematyce projektowania miast i zarządzania nimi ma już niemal dwusetletnią tradycję. Okres ten pozwolił na wypracowanie szeregu tez, założeń i perspektyw analitycznych, pozwalających na łączenie ich z innymi punktami widzenia na zagadnienia rozwoju miast. Uwzględnienie tej perspektywy pozostaje szczególnie ważne w kontekście współczesnych przedsięwzięć rewitalizacji miast, które cechuje daleko idąca różnorodność użytkowników i struktur własnościowych. W niniejszym artykule zidentyfikowano kluczowe wyzwania dla osób projektujących zmiany przestrzeni miast z perspektywy ekonomicznej dla ich ponownego ożywienia. Istotna jest w tym przypadku konieczność identyfikacji potrzeb użytkowników przestrzeni jako punkt wyjścia do podejmowanych działań, umiejętność dotarcia do odpowiednich grup docelowych i prowadzenia dialogu z nimi oraz identyfikacja struktury funkcjonalnej i własnościowej jako warunków koniecznych dla zapewnienia skuteczności i efektywności działań rewitalizacyjnych. W szerszym ujęciu wskazano na konieczność wkomponowania rewitalizacji w ogólny kontekst gospodarki miasta, odwołujący się do wzmacniania jego bazy ekonomicznej oraz poszukiwania efektywnych źródeł finansowania rozwoju.