Przemiany krajobrazu doliny Luciąży i jej otoczenia po utworzeniu zbiornika retencyjnego Cieszanowice - Szymczyk, Mateusz; Krysiak, Stanisław (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2019)
W artykule przedstawiono przemiany krajobrazu jakie dokonały się w dolinie Luciąży i jej otoczeniu w związku z utworzeniem zbiornika retencyjnego Cieszanowice. Na podstawie pomiarów głębokości opracowano mapę batymetryczną zbiornika, zaznaczając na niej miejsca o ograniczonej dostępności z uwagi na obecność nymfeidów i roślinności szuwarowej. Na mapie tej wskazano również miejsca występowania w toni wodnej pni oraz gałęzi niewykarczowanych przed zalaniem krzewów, które stwarzają realne zagrożenie dla sprzętu pływającego. W artykule odniesiono się do rozbieżności pomiędzy planowanymi funkcjami zbiornika Cieszanowice a jego rzeczywistym użytkowaniem po dwudziestu latach istnienia. Na mapach użytkowania ziemi zilustrowano przemiany w pokryciu terenu, jakie dokonały się wraz z zanikiem funkcji rolniczych i rozwojem osadnictwa turystycznego połączonego z intensywnym użytkowaniem rekreacyjnym.