Osady biogeniczne dna doliny Odry w rejonie miejscowości Gostchorze - Patora, Gabriel; Hoffmann, Zuzanna; Forysiak, Jacek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2025)
W artykule przedstawiona została charakterystyka geomorfologiczna i geologiczna torfowiska zlokalizowanego w dolinie Odry w okolicach miejscowości Gostchorze (Pradolina Warciańsko-Odrzańska). Dokonano analizy pobranych rdzeni osadów biogenicznych, określając podstawowe parametry fizykochemiczne osadów biogenicznych na badanym obszarze. Badania miały na celu określenie wieku i warunków akumulacji osadów na terasie zalewowej Odry oraz stwierdzenie przydatności tych osadów do dalszych analiz paleoekologicznych.