Warunki środowiskowe i paleogeograficzne znaczenie osadów torfowiska Błonie (środkowa Polska) - Janas, Weronika; Forysiak, Jacek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2023)
Obszar badanego torfowiska stanowi fragment kompleksu mokradeł zajmujących dno pradoliny warszawsko-berlińskiej w rejonie Łęczycy. Na specyfikę tej części pradoliny oraz torfowiska w Błoniu wpływa wododziałowe położenie, a także kłodawski wysad soli kamiennej wieku permskiego. Rozpoznane zostały miąższość i litologia utworów biogenicznych, a w wybranym profilu badawczym oznaczono ich parametry fizykochemiczne i wykonano datowania. Pozwoliło to na zrekonstruowanie najważniejszych faz rozwoju mokradła, odzwierciedlających naturalne i antropogeniczne zmiany warunków środowiska geograficznego, jakie panowały na obszarze pradoliny warszawsko-berlińskiej w odcinku między miejscowościami Łęczyca i Błonie.