Ekstremalne zdarzenia w stężeniu pyłków w Poznaniu, Polska: sezonowość, trendy i wpływ na zdrowie - Zalinian, Margarita (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Physica, 2024)
Aerobiologia bada cząstki biologiczne w powietrzu, które wpływają na zdrowie człowieka, w szczególności pyłki roślin wywołujące alergie. Celem tego badania jest opisanie i zbadanie sezonów pyłkowych następujących roślin: babka lancetowata (Plantago sp.), bylica pospolita (Artemisia sp.), olcha (Alnus sp.), brzoza (Betula sp.), trawy (Poaceae sp.) oraz leszczyna (Corylus sp.) w okresie 1996‒2021. Wyniki pokazują, że każda z tych roślin ma unikalne sezony pyłkowe, które są zależne od warunków pogodowych. Zrozumienie tych wzorców umożliwia ustalenie progów pyłkowych niezbędnych do kontrolowania alergii pyłkowych i ograniczenia negatywnych skutków zdrowotnych.